Jak ważny jesteś Ty?

Zastanawiałeś się kiedykolwiek nad tym? Uwierz, iż warto poruszyć ten ważny temat dotyczący tego, kim Ty jesteś. Nie ma się czego obawiać - to tylko może pomóc Ci zrozumieć pewne kwestie. Po prostu dobrze by było, żebyś i Ty od czasu do czasu pomyślał o sobie, a przy okazji zastanowił się, gdzie zmierzasz i co chcesz osiągnąć; gdzie tak naprawdę jest Twoje miejsce i czego naprawdę pragniesz od życia. A Ty to powinieneś wiedzieć najlepiej.

Większość ludzi ma z tym niestety niejaki problem. Życie w biegu, martwienie się o jutro, rozgrzebywanie przeszłości, uwaga rozproszona na wiele spraw dziejących się dookoła, najczęściej tych niedotyczących ich w bezpośredni sposób. W całym tym kotle, w którym miesza się w zasadzie wszystko, brakuje jednego ważnego czynnika, ich samych. Ludzie zapominają o sobie samych.

Jeśli powyższy wzorzec pasuje do Ciebie, to warto, żebyś zastanowił się nad tym, kim Ty tak naprawdę jesteś w tej chwili. Satysfakcjonuje Cię takie życie? Założyć się można, że chcesz coś zmienić. I dobrze. Myślenie o sobie samym i zajęcie się własną osobą nie czyni z Ciebie egoistycznej, nieczułej persony. Wręcz przeciwnie.

Najlepszą rzeczą, którą możesz zrobić dla całego świata, to rozwinąć swój potencjał.

Wallace D. Wattles

Zrozumieć trzeba jeden prosty fakt. Uporządkowanie własnego życia, ustalenie hierarchii wartości oraz potrzeb to ważny krok w Twoim rozwoju, ponieważ jeśli wprowadzasz ład i harmonię we własne życie, to samo będziesz wprowadzał we własne otoczenie. W zasadzie otoczenie i rzeczywistość będą odbiciem Ciebie samego. Działa to też i w drugą stronę, kiedy w Twoim życiu panuje nieład i bałagan, to Twoja rzeczywistość również tak wygląda. Wiele osób ma niestety błędne przekonanie na ten temat, albowiem chcąc działać i pomagać innym, zostawiają w tyle bądź w kącie własne życie i je zaniedbują.

Nie należy jednak przez powyższe słowa rozumieć, że pomaganie innym i niesienie im pomocy to coś niestosownego. Wręcz przeciwnie, pomaganie innym i niesienie im pomocy to chwalebna rzecz, niemniej ciężko to robić i coś dawać samemu będąc nieszczęśliwym i żyjąc w niedostatku. Także pierwsze, co powinieneś zrobić to…

…zajmij się rozwiązaniem swojego problemu, wzbogać się.

Wallace D. Wattles

Za swoje życie musisz wziąć również odpowiedzialność. Nie kto inny tylko Ty musisz to zrobić. I właśnie wtedy, kiedy już to uczynisz, będziesz stał na solidnych fundamentach. Kiedy zaczniesz wzbogacać się w każdym aspekcie własnego życia, tego wewnętrznego, jak i zewnętrznego, materialnego to będziesz w stanie dawać i pomagać tak, jak zawsze tego pragnąłeś.

Można podać proste przykłady. Chcesz pomóc bezdomnym, bądź stworzyć schronisko dla zwierząt? Marzy Ci się być jednym ze sponsorów Twojego ulubionego klubu sportowego? Chcesz pomagać w rozwoju młodym przedsiębiorcom? Pragniesz zdobyć wiedzę i doświadczenie po to, żeby im to przekazywać? Zrobić cokolwiek innego? Nie zrobisz tego, nie posiadając żadnych środków. Dopiero uzyskanie ich i posiadanie umożliwi Ci to.

Dlatego ważne jest, żebyś w pierwszej kolejności pomyślał o sobie. Kim Ty jesteś w tej chwili, a kim chciałbyś być. Pomyśl, jakby miał wyglądać wymarzony Ty i zacznij działać oraz podążać właśnie w tym kierunku. Nie ważne, w jakim punkcie jesteś teraz. Kolejnym błędem ludzkości jest czekanie na jakiś odpowiedni dzień. „Zrobię to kiedy zaświeci słońce”, „zacznę jutro”, „teraz jestem w długach”, „dzisiaj boli mnie głowa”, „w przyszłym roku się za to wezmę, bo układ księżyca i Marsa będzie mi sprzyjał” itd. Zwlekanie jest po prostu bezsensowne i bezużyteczne.

Nie czekaj z podjęciem działania na zmianę otoczenia, sam zmieniaj otoczenie swoim działaniem.

Wallace D. Wattles

Należy sobie powiedzieć szczerze i dobitnie. Im bardziej w ciemnej (w tym miejscu można łatwo się domyślić, jakie słowo tutaj powinno się znaleźć) jesteś, tym bardziej powinieneś pomyśleć o zmianach i wziąć się za nie. Nie zmieni się wszystko od razu. Może będzie to za dzień, tydzień, miesiąc lub rok, z tym że się zmieni, o ile oczywiście sam zaczniesz coś robić, żeby tak się stało.

Nie bez powodu pojawiły się w tym artykule cytaty, których autorem jest Wallace D. Wattles. To właśnie jego dzieło pt. "Naukowa metoda wzbogacania się", sposób myślenia, jak i postrzegania świata jest uniwersalny i ponadczasowy. Warto skorzystać z tej wiedzy.

Także pierwsza rzecz do wykonania brzmi: pomyśl, kim jesteś i kim pragniesz się stać oraz gdzie zmierzasz. Następnie wyrusz w drogę, aby osiągnąć i dostać to.